Hoe wordt een dakreiniging uitgevoerd?

Door regelmatig een dakreiniging uit te voeren zorg je ervoor dat je dak van goede kwaliteit blijft en er ook nog eens mooi uitziet. Wanneer je, je dak niet goed schoonhoudt kan dit zorgen voor lekkages en/of beschadigingen.

Op deze pagina leggen we je de verschillende stappen van een dakreiniging uit en geven we je nog enkele voordelen die het met zich meebrengt. Lees dus snel verder!

1. Het inspecteren van je dak

Het reinigen van een dak begint met een inspectie. Er moet gecontroleerd worden op zwakke plekken en beschadigingen. Eventueel zouden sommige beschadigingen direct opgelost kunnen worden, zodat er geen lekkages ontstaan tijdens de reiniging.

Er moet natuurlijk ook goed gekeken worden naar de kwaliteit van het dakoppervlak. Zo krijg je een goed idee over hoelang dit nog mee zou kunnen gaan en kan je voorzorgsmaatregelen nemen als het moet.

2. Het schoonmaken van je dak

Als de inspectie is geweest kan het dak schoongemaakt worden. De dakreiniging wordt vaak uitgevoerd met een hogedrukspuit. Het is dan wel belangrijk om heet water te gebruiken voor de hogedrukspuit. Dit is namelijk de meest effectieve manier om al het vuil te verwijderen.

Het dak moet van boven naar beneden schoon worden gemaakt. Zo voorkom je dat er vuil van boven komt op een stuk dak dat net gereinigd is.

Een andere manier om het dak schoon te maken is door een chemisch reinigingsmiddel te gebruiken. Dit moet op het te reinigen oppervlak worden aangebracht. Daarna moet het een half uur tot uur inweken en kan het vervolgens worden schoongespoeld met schoon water.

3. Het reinigen van de dakgoten

Al het vuil dat van het dak komt wordt natuurlijk in de dakgoten gespoten. Deze zitten daarna dan ook behoorlijk vol. De volgende stap is dus het reinigen van de dakgoten.

Al het vuil dat in de dakgoten terecht is gekomen en alles wat er voorheen al in zat wordt dan verwijderd. Zo voorkom je dat de goten verstopt raken.

4. Het impregneren of coaten van je dak

Nadat alles gereinigd is heb je nog de keus om je dak te laten impregneren of coaten. Deze technieken zorgen ervoor dat het dak voorlopig niet vuil wordt en beschermd ook tegen vocht.

Bij coaten wordt er een beschermende laag aangebracht op het dakoppervlak. Het coaten van je dak geeft je dak ook nog een kleurtje waardoor het er weer als nieuw uitziet.

De andere keus is om je dak te laten impregneren. Er komt dan impregneer in de poriƫn van je dakoppervlak, waardoor het beter beschermt tegen vuil. Het impregneren van je dak is goedkoper dan het coaten van je dak.

De voordelen die dakreiniging biedt

  • De waarde van je woning gaat omhoog: een schoon en beschadiging vrij dak zorgt voor een hogere woningwaarde.
  • Het dak wordt beschermt tegen eventuele beschadigingen: je dak blijft langer beschadiging vrij wanneer je het schoonhoudt.
  • De levensduur van je dak wordt verlengd: door regelmatig je dak te reinigen verlengd de levensduur ervan.
  • Je dak ziet er weer als nieuw uit: het staat veel beter en hierdoor is het ook makkelijker om je huis te verkopen.

Meer weten over dakwerken? Op deze pagina wordt alles erover uitgelegd.