Buitenkraan aanleggen

Buitenkraan

Een buitenkraan monteren is bij de meeste huizen meestal eenvoudig, het grootste deel van de klus is waarschijnlijk het boren van de opening door de buitenmuur voor de buis. Het is normaal gesproken het gemakkelijkst om de buitenkraan aan de muur buiten de keuken te plaatsen, omdat het leidingwater meestal naar de koude kraan op de gootsteen gaat, om voldoende waterdruk te krijgen aan het einde van een slang, moet de kraan worden aangesloten op het waterleidingnet.

Wat heb u nodig?

Voor de installatie van uw buitenkraan heeft u de onderstaande gereedschappen en onderdelen nodig:

 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Vlas
 • Pijpafsnijder (indien nodig)
 • Steenbijtel
 • Duimstok
 • Moersleutel
 • Verstelbare sleutel

Het is verstandig om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen tijdens het installeren van de buitenkraan.

Stappenplan buitenkraan aanleggen

Het installeren van een buitenkraan is voor veel mensen een haalbare zaak. Volg onderstaande stappen voor de installatie van een buitenkraan:

Meten is weten

Meten is belangrijk bij het bepalen van de juiste positie van de kraan. Ga als volgt te werk:
1. Bepaal de positie van de kraan buiten het huis, deze moet idealiter in de buurt van de interne koudwaterleiding staan om het benodigde leidingwerk te verminderen. Meestal is de buitenmuur achter de gootsteen ideaal, als de kraan boven een open afvoerput kan worden geplaatst, des te beter.
2. Markeer de hoogte voor de kraan op de buitenmuur, zorg ervoor dat deze hoog genoeg boven de grond ligt zodat een gieter onder kan worden gehouden om te vullen.
3. Identificeer geschikte plaatsen binnen in het gebouw, (dwz het opruimen van afvoerbuizen, planken enz.) Om het sanitair door de buitenmuur te leiden en om een verbinding te maken met de koudwaterleiding, idealiter zou het direct onder de kraanpositie op de buitenmuur moeten zijn om de pijp eenvoudig te laten weglopen.

Boor met een stijgende lijn

Boor vervolgens vanuit de binnenkant een gat door de buitenmuur op de gewenste positie met behulp van een lange (150 mm) metselwerkboor. Als u eenmaal een gat naar buiten hebt, opent u deze tot 22 mm met behulp van een 22 mm steenboor in een boorhamer. Meet de dikte van de muur en snijd een stuk van 22 mm koperen pijp op lengte zodat het door de muur kan worden gestoken om een beschermhoes te zijn voor de eigenlijke waterleiding.

Sluit buitenkraan aan

Nu volgt het aansluiten van de buitenkraan. Volg stap voor stap onderstaande punten:

 1. Draai de watertoevoer dicht.
 2. Snijd in de toevoerleiding voor koud water (er komt wat water uit, dus zorg dat u een handdoek bij de hand hebt).
 3. Plaats een koppeling om de nieuwe buis aan te sluiten.
 4. Monteer een afsluitklep langs de nieuwe pijpleiding naar het gat door de muur, vervolgens een dubbele terugslagklep (indien niet inbegrepen bij de buitenkraan) en een aftapkraan.
 5. Leid de buis door de muur (in de huls) en leid deze naar een elleboog op de achterplaat, bevestig de elleboog aan de muur met behulp van muurpluggen en schroeven nadat het leidingwerk op lengte is gesneden en de koppelingen (met uitzondering van de buis naar de ellebooggewricht) aangetrokken.
 6. Schroef de buitenkraan in de elleboog van de achter plaat met behulp van een mengsel van loodgieters op de schroefdraad.
 7. Controleer voordat u de watertoevoer weer terugdraait de dichtheid van alle compressieverbindingen, sluit de aftapkraan, de buitenkraan en de afsluitklep.

Waterdicht maken

Het waterdicht maken is een belangrijke stap aan het einde van het proces. Volg onderstaande stappen secuur.

 1. Draai de watertoevoer weer dicht en controleer op lekken. Open de afsluitklep en controleer op lekken. Open de buitenkraan en controleer de waterstroom. Sluit de buitenkraan en controleer op lekken.
 2. Breng wat kit aan op de opening tussen de 15 mm buis en de 22 mm pijp, en tussen de pijp en het metselwerk.
 3. Breng tenslotte wat isolatiemateriaal aan rond het pijpwerk om het tegen wintervorst te beschermen.

Bron: Loodgieters.in