Daklekkage in uw pannendak? Zo spoort u het op

Lekkage aan uw dak is een vervelend probleem waar veel  huiseigenaren mee te maken krijgen. U kunt lekkage merken aan vochtige muren, vloeren of plafonds en op lange termijn vocht en schimmelschade aan uw huis en het dak. Het is dus ook belangrijk om snel de oorzaak van de lekkage op te sporen. Dit kan erg lastig zijn, omdat de natte plek niet de plaats hoeft te zijn waar de daadwerkelijke lekkage zich bevindt. Hieronder een aantal tips om zelf uw daklekkage op te sporen in uw pannendak.

Het controleren van de dakbedekking

De eerste stap naar het opsporen van daklekkage in uw pannendak is het controleren van de afvoeren van het dak. Kijk of u gebreken of verstoppingen aan de dakgoten en waterafvoeren kunt zien. Als het regenwater niet wegkan via de dakgoten dan kan het omhoog kruipen en de dakconstructie infiltreren. Een tweede stap is het controleren van de dakpannen. Let erop dat de dakpannen recht liggen en of er misschien dakpannen zijn weggewaaid of gebroken. Kunt u ook hier geen gebreken ontdekken dan is het zaak de nokvorst te controleren; deze bestaat uit alle dakpannen die op de nok liggen. Controleer of alle dakpannen vast liggen en er geen grote kieren of gaten te zien zijn. Is er geen duidelijke schade te vinden dan is een optie bij droog weer het pannendak nat te spuiten en direct onder het dak binnen te zoeken naar de locatie van de lekkage.

Constructies op het dak controleren

Het is mogelijk dat de daklekkage ontstaat door gebreken aan (de aansluitingen van) constructies op uw pannendak. Een schoorsteen is een veelvoorkomende oorsprong van lekkage. Belangrijk is om zowel het daklood rondom de schoorsteen te controleren als de bakstenen zelf. Controleer daarnaast ook het voegwerk en de schoorsteenkap.  Andere lekkagegevoelige constructies zijn dakramen en lichtkoepels. Inspecteer of de gootjes rondom de ramen vrij zijn van vuil en of het raam of de koepel geen gebreken vertoont. Heeft u een dakkapel? Kijk of hier zichtbare verstoppingen of gebreken te ontdekken zijn in bijvoorbeeld de zijwangen of kozijnen. Let hier extra goed op of het kitwerk goed vastzit en het daklood nog volledig intact is. Tot slot kunt u de gevelaansluiting met de buren controleren op barsten en andere gebreken.

Het dak gecontroleerd, en nu?

Sommige gebreken zijn simpel zelf op te lossen door bijvoorbeeld een dakpan te vervangen. Mocht u gebreken zijn tegen gekomen die u niet zelf kunt maken, schakel dan een loodgieter of dakdekker in om deze te repareren. Heeft u geen oorzaak kunnen vinden voor de daklekkage in uw pannendak? Dan is het zaak de lekkage op te laten sporen door een professional met professionele apparatuur.

Bron: Loodgieter Nu uit Hoorn